fbpx

Warmonds bier met hop van Warmondse bodem!

Julianabrouwerij

“Zelf lekkere bieren brouwen, dat moet toch niet zo moeilijk zijn?” Met deze gedachte zaten de heren van de julianabrouwerij een avond bij elkaar. Een week later deden zij inkopen. Een brouwpan en alles wat er verder nodig was werd gekocht en de verbouwing van een garage aan de Julianastraat ging van start. Hoe een brouwerij op deze schaal er uitziet, wat er allemaal moest gebeuren en hoe het bouwproces in zijn werk gaat, vonden zij op het internet. En nu…groeien ze hard!

Het bier is bij de horeca verkrijgbaar zoals bij De Oude School, het Wapen van Warmond en ligt in de schappen bij de Albert Heijn.

Inmiddels bestaat de brouwerij ruim vier jaar en hebben ze vele biersoorten. De brouwerij heeft een maximale brouwcapaciteit van 50 liter en er wordt zo’n 15 keer per jaar gebrouwen. Twee jaar geleden heeft de Warmonds kunstenares Nicoline Heemskerk het logo ontworpen, de Kaagmeermin. Elk bier heeft zijn eigen kleur en etiket en er zijn ook glazen en onderzetters.

Inmiddels groeit de brouwerij uit zijn voegen en brouwt de julianabrouwerij grote hoeveelheden in De Noord Hollandse Brouwerij, omdat je daar zelf kunt brouwen.

Hop van Warmondse bodem

De reden dat de brouwerij voor IPA heeft gekozen (een bierstijl) is dat hier hop in zit dat verbouwd is op Warmondse bodem. Marco van Noort van Marco van Noort Breeding B.V. heeft dit verbouwd. In september is het geplukt en gedroogd. Dit maakt dit bier dus extra speciaal. Er zijn concrete plannen het aantal hopsoorten uit te breiden om meer bier te kunnen brouwen met Warmondse hop!

Geschiedenis

Na wat weken noeste arbeid kon de eerste keer brouwen van start. Ze zijn begonnen met hun lievelingsbier op dat moment, de tripel. Na een week of acht volgde het eerste proefmoment van het bier. Het openen van de fles ging met een plop. “Yes, we hebben koolzuur!” Het uitschenken ging goed en er stond een mooie schuimkraag in het glas. Wat waren ze blij en trots, maar voor er een foto genomen kon worden was de schuimkraag al verdwenen. Een domper. De smaak was redelijk maar er was duidelijk ruimte voor verbetering. Gelukkig kregen ze er snel meer handigheid in en met de juiste boeken en websites verfijnden ze de brouwkunsten. In de tussentijd werd de brouwerij steeds verder opgebouwd. De ruimte die ze hebben is beperkt en iedere vierkante meter moest optimaal benut worden.

De Julianabrouwerij is de eerste gedocumenteerde Warmondse brouwerij sinds 400 jaar. In de 16e eeuw brouwde Johan van Duvenvoirde en Woude bier in het Huys te Warmont. De julianabrouwerij geeft deze traditie een vervolg.

Waar verkrijgbaar

Het bier is inmiddels ook bij diverse horeca verkrijgbaar, o.a. bij Grand-café De Oude School, het Wapen van Warmond en ligt in de schappen bij Albert Heijn Warmond.