fbpx

Maak kennis met historische Hollandse koeienrassen!

Levend Erfgoedroute

Blaarkoppen en Lakenvelders – er zijn nog maar een paar duizend raszuivere dieren van deze eeuwenoude Hollandse koeienrassen. Verschillende Warmondse boeren kiezen bewust voor deze bedreigde historische rassen en zetten zich in om te zorgen dat ze in de weilanden te zien blijven. Warmond is trots op dit levend erfgoed!  

Deze fiets-/wandelroute voert door het dorp en naar ‘het Lage Land’, de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Oók Warmond, maar binnen de gemeentegrenzen alleen bereikbaar over het water.​ De route start bij VVV Warmond aan de Gemeentehaven.

.

U treft de oude Hollandse rassen in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als ‘stoffering’ bij Landgoed Oostergeest. Aan de hand van interessante weetjes leert u meer over de agrarische historie van Warmond. En wist u dat de Blaarkop een belangrijk aandeel had in de bloeitijd van Leiden in de 17e eeuw?

Klik op de afbeelding om de routebeschrijving te downloaden. U kunt het bestand dan openen op uw smartphone. Zo hoeft u niet telkens online te zijn.

Wandelroute Jan Steen - brochure
In de brochure kunt u heen en weer klikken van het kaartje naar de beschrijvingen. Ook vindt u links naar webpagina’s. Om die te gebruiken hebt u wel een internetverbinding nodig.
Wandeling Jan Steen - kaartje

De route is ongeveer 15 km. In de route is een veerpontje opgenomen. Vaart de pont niet, dan is de route ongeveer 4 km langer. Op de route vindt u ook horeca.

Deze route is samengesteld door comité Red de Blaarkop.
Meer informatie over de Blaarkop en de regionale historie is te vinden op de website reddeblaarkop.nl.
Wilt u ook elders genieten van Blaarkopproducten? Op de website vindt u meer verkoopadressen.