De mooiste fietsroutes vanuit Warmond

Fietsen rond de Kaag
Warmond is een prachtig dorp, gelegen aan de Kagerplassen. Het dorp ligt vlak naast Leiden en is goed bereikbaar met de auto. Warmond aan de kaag staat vooral bekend om de watersport en de prachtige fiets- en wandelroutes. Omdat het dorp zo dicht bij Leiden ligt, heb je tijdens het fietsen een leuke afwisseling tussen de grote stad en dit authentieke dorp. Aan de haven van Warmond is een VVV-kantoor te vinden, welke je verschillende fietsroutes kunnen aanbieden.

De mooiste fietsroutes in de regio Warmond aan de Kaag

Rondje Kaag (27 km)

Het VVV kantoor is het startpunt van deze route, welke je door een prachtig landschap brengt langs verschillende molens. De route brengt je eerst van Warmond naar Sassenheim, waar je een groot deel van de stad door fietst. In het centrum van Sassenheim staat een molen, vlak naast knooppunt 56. Vanuit Sassenheim fiets je naar knooppunt 58 en vervolgens naar knooppunt 55. Dit gedeelte van de route brengt je door het eerste stuk polderlandschap. Je fietst nu door De Engel naar knooppunt 54, en slaat hier rechtsaf richting knooppunt 25. Op dit gedeelte kom je wederom een molen tegen. Nu fiets je door Buitenkaag en Kaag, wat ook gelijk een mooie plek is om een rustpauze te houden met een prachtig uitzicht. Nu fiets je een heel eind, helemaal naar Zevenhuizen, en sla je bij knooppunt 39 rechtsaf richting knooppunt 81. Bij knooppunt 81 sla je nogmaals rechtsaf, waarna je net voor je Leiden in fietst nogmaals rechtsaf slaat bij knooppunt 78, waarna je al snel nog een molen tegenkomt. Bij knooppunt 76 sla je nogmaals rechtsaf, je bent nu alweer in Warmond, en komt vanzelf het VVV-kantoor tegen.

Bij een fietsroute hoort natuurlijk het heerlijk genieten van de aanzichten en prachtige natuur. Vergeet tijdens het pauzeren niet om je fiets goed op slot te zetten. Het beste is om je fiets met twee fietssloten vast te zetten, bijvoorbeeld met een ringslot en een kettingslot. Tot slot: check voor je gaat fiets de bandenspanning van je fiets!

 

ANWB Kaagroute (39 km)

Deze route brengt je net als de bovenstaande route van Warmond door Sassenheim, maar in plaats van dat je door Kaag fietst, zet je de route nu door naar het oosten. Je blijft fietsen tot je in Oude Wetering bent, waar je rechtsaf slaat zodat je langs de plas komt. Bij knooppunt 32 sla je rechtsaf en vervolg je de weg langs knooppunt 49 naar knooppunt 40. Je fietst nu helemaal naar knooppunt 78, waar je Leiden in fietst en door het centrum komt. In het centrum sla je bij knooppunt 86 rechtsaf zodat je weer op de weg naar Warmond zit. Deze route heeft veel plekken om een drankje te doen, maar waar je pauzeert, hangt af van je voorkeuren.

Wil je liever een uitzicht over één van de plassen, of pauzeer je liever in de binnenstad van Leiden?

Een mooie omgeving

Er zijn natuurlijk nog veel meer fietsroutes te vinden in deze omgeving, de meeste fietsers komen hier echter naartoe om één van de bovenstaande routes te fietsen. Je komt ten slotte naar Warmond om de plassen en Leiden te bezoeken. Vanuit Kaag gaat ook een pondje naar Oud-Ade, je kunt de routes dus makkelijk inkorten door dit pondje te pakken. Rondom de plassen kom je bij de verschillende dorpen leuke havens tegen, waar je ook de mogelijkheid hebt om een boot of sloep te huren. Daarnaast zijn er verschillende campings waar je kunt overnachten, zodat je meerdere of een meerdaagse fietstocht kunt fietsen. Ga je in deze prachtige omgeving op vakantie, dan voelt het net of je ver van huis bent.