fbpx

Genieten van, aan en in het water

‘t Joppe en de Kaag

De Kagerplassen vormen een langgerekt stelsel van veenplassen dat zich uitstrekt tussen de Merenwijk in Leiden en de zuidpunt van de Haarlemmermeer. De plassen, inclusief het Joppe (93 ha) hebben een gezamenlijke oppervlakte van 343 ha.

’t Joppe is de enige niet-natuurlijke plas en ontstond in de jaren 70 door de behoefte van Leiden aan zand. Er vindt nog steeds zandwinning plaats in ’t Joppe en deze plas is dan ook veel dieper (tot 40 m) dan de rest van de Kagerplassen.

De Kagerplassen is het oudste watersportgebied van Nederland. Van hieruit is de watersport in Nederland tot ontwikkeling gekomen. Verschillende evenementen, zoals de Kaagweek, de Turf- en Strontrace en de Schippertjesdagen getuigen van goede tradities. Al in de jaren 1930 kon het er op mooie zomerdagen zeer vol zijn. De Kagerplassen zijn dan ook zeer geschikt voor bijna alle vormen van watersport. In het hoogseizoen worden door de diverse zeilverenigingen regelmatig wedstrijden georganiseerd op de plassen. Ook voor motorvaartuigen biedt de Kagerplassen vele mogelijkheden. Zo zijn de Westeinderplassen en het Braassemermeer van hieruit eenvoudig te bereiken. De Kagerplassen zijn de thuisbasis voor vele zeilscholen en watersportverenigingen.

Adres

Warmond aan de Kaag