fbpx

Hoe was het huishouden van Jan Steen in Warmond?

Jan Steen-huis

De beroemde Leidse schilder Jan Steen leefde van 1658 tot 1660 in Warmond. Daarna verhuisde hij naar Haarlem, waar hij zijn meest productieve periode beleefde en onder meer het ‘Huishouden van Jan Steen’ schilderde.

Na de dood van zijn vrouw en vader verhuisde Jan in 1669 terug naar Leiden, waar hij de rest van zijn leven zou wonen in het huis dat hij van zijn ouders erfde. Jan Steen stierf in 1679 en werd bijgezet in het familiegraf in de Pieterskerk in Leiden.

Of Jan Steen in Warmond de inspiratie opgedaan heeft voor het rommelige huishouden….? Wie zal het zeggen? En kwamen Bakker Arend Oostwaert en zijn vrouw Catharina Keyzerswaert dan misschien wel uit Warmond in 1658? De antwoorden liggen aan de Jan Steenlaan verborgen.

Een eeuw geleden kwam de Warmondse amateurhistoricus William Machen tot de conclusie dat Jan Steen misschien in dit huis in Warmond gewoond moest hebben. In 1926 werd een gedenksteen op het Jan Steen-huis onthuld. 

De historici hebben intussen verder gespeurd. In de Jan Steen-wandelingen onthullen onze gidsen hoe het echt zit!

Schuin tegenover het Jan Steen-huis staat een buste van Jan Steen. Deze werd in 2008 gemaakt door de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker. Overigens: net zoals Rembrandt op veel van zijn schilderijen als figurant te vinden is, heeft ook Jan Steen zichzelf heel vaak afgebeeld in zijn werken. Ook toen al werden er volop selfies gemaakt!

Adres Jan Steenlaan 36