fbpx

Eeuwenlange geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur

Bos van Krantz

In de volksmond heet dit bos “het bos van Krantz”, naar de laatste eigenaar van het landhuis, een textielhandelaar uit Leiden. Hier zijn eeuwenoude taxusbomen en moerascipressen te vinden en er zijn prachtige oude eikenlanen. Daarnaast zijn er graslandjes die luisteren naar prachtige namen als Droomweide. De kasteelgracht, die tussen de kastanjes door in het bos verdwijnt, duikt later weer als Droomvijver op. In het najaar zijn er prachtige paddenstoelen te vinden. Bij een wandeling over dit terrein ontvouwt zich een eeuwenlange geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur.

Landgoed Huys te Warmont, dat midden in het bos staat, is ontstaan uit een Middeleeuwse versterkte hoeve in de 14e eeuw. In 1573 werd het huis door de Spanjaarden verwoest en omstreeks 1600 weer opgebouwd, omringd door boomgaarden, weilanden en moestuinen. Twee grachten vormden de verbinding met de Hofleede.

In de 16e en 17e eeuw werden er rechte lanen aangelegd. Achter het Huys werd een langgerekt zichtkanaal gegraven. Boomgaarden en tuinen maakten plaats voor bosaanplant.

In het begin van de 20e eeuw liet de nieuwe eigenaar, C.H. Krantz, delen van het park inrichten door bekende tuinarchitecten als L.A. Springer, D.F. Tersteeg en de firma Copijn. Nu nog zichtbaar zijn het dadenpatroon (Springer), de ronde tuin (Tersteeg) en de, inmiddels vervallen, vijver en rotstuin op het Vogeleiland (Copijn).

Adres Landgoed Huys te Warmont Herenweg 141 2361 EP Warmond
Bos van Krantz
Bos van Krantz
Bos van Krantz