fbpx

Zeilen, jagen, bomen en roeien van Workum naar Warmond vv

De Strontrace
De Strontrace start in Workum en voert over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam naar Warmond. Bij aankomst in Warmond wordt de stront gelost en na een verplicht rustuur gaan de schepen weer op de terugweg naar Workum.

 Vertrek

De Strontrace schepen vertrekken op maandagmiddag vanuit de haven van Workum, waarbij It Soal, de vaart naar het IJsselmeer, wordt gejaagd of geboomd of gezeild, afhankelijk van de windrichting. Nadat op het IJsselmeer de startlijn zeilend is gepasseerd, wordt koers gezet naar Warmond.

Routes IJsselmeer

De schepen moeten zo snel mogelijk, non-stop, in Warmond aan zien te komen. De schippers kunnen uit twee opties kiezen om het Zuidelijk IJsselmeer te bereiken. De op de heenreis gekozen route bepaalt ook de route van de terugreis. Kiezen ze op de heenweg voor het naviduct bij Enkhuizen, dan moeten ze op de terugweg via Lelystad. Kiest de schipper echter voor de Houtribsluizen bij Lelystad op de heenreis, dan mag hij op de terugreis kiezen uit Lelystad of Enkhuizen. De gemaakte keuze hangt af van weer en wind, maar meer van de inzichten van de schipper.

Routes Warmond

Op het IJ moet om veiligheidsredenen gemotord worden. Hier valt gelijk de volgende belangrijke beslissing: Amsterdam binnenvaren, over de Ringvaart naar de Bollenstreek en terug via Haarlem, óf eerst naar Haarlem en dan door het Spaarne naar Warmond en via de hoofdstad terug naar het Friese Workum. Een beslissing, die uren voordeel kan opleveren. Of volledig verkeerd kan uitpakken.

Nieuw element in de wedstrijd

Nieuw element in de wedstrijd is dat de schepen even afmeren in Oude Wetering. Daar ontvangen zij een lokaal streekproduct (een pot Veense augurken) als symbolische retourvracht naar Friesland.

Keerpunt Warmond

Bij aankomst in Warmond worden de schepen opgewacht door de keermeester en zijn rechterhand, die hun tijden noteren en de schippers een oorlam aanbieden. De strontzakken worden gelost aan de kade van park Groot Leerust, bij het theehuis, waarbij het publiek hen bij het lossen van de lading toejuicht. De schipper en bemanning van het schip dat als eerst in Warmond aankomt, wordt feestelijk onthaald door de burgemeester van Warmond, soms zelfs midden in de nacht. Gedurende het verplichte rustuur in Warmond krijgen de schippers en hun bemanning koffie, thee, soep en broodjes.

Terugreis naar Workum

Na het rustuur gaan de schepen op weg terug naar Workum. Wie het eerst in Workum in de haven aanlegt, is de winnaar en komt in het bezit van de felbegeerde brijlepel.

 

Programma 2020 is helaas AFGELAST

12 t/m 16 oktober 2020 AFGELAST

Keerpunt Warmond: dinsdag en woensdag bij Park Groot Leerust

Naast het keerpunt van de Strontrace organisert de Stichting Zeilvaart jaarlijks de Westlander Zeildagen, de Gouden Gaffel wedstrijden, en de Turfrace. Al deze evenementen zijn gratis te bezoeken.

www.zeilvaartwarmond.nl