Warmond ontmoet De Bollenstreek: reuzenbollen op het water

aug 26, 2020 | Nieuws

Afgelopen zaterdag werden vijf reuzenbollen van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van Lisse naar Warmond gevaren. Deze (bloem)bollen zijn 1.85 meter hoog en onderdeel van een groot kunstproject in de Bollenstreek, een initiatief van Gildemeesters Bollenstreek.

In de streek tussen Leiden en Haarlem zijn zo’n 80 bollen gepland. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek.

De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen die de Bollenstreek een warm hart toedragen.

Nu al te bezichtigen in Lisse
De bollen worden zo geplaatst dat er twee mooie fietsroutes door de Bollenstreek gemaakt kunnen worden. Verschillende beschilderde bollen zijn nu al te bewonderen in Galerie de Zwarte Tulp in Lisse. Hier wachten ze op hun plekje in de streek.

Presentatie in Warmond
De eerste bol die richting eindbestemming gaat, voer zaterdag uit het atelier van Nicoline Heemskerk – kunstenares van de Warmondse bol – over het water. Vier andere bollen – van de kunstenaars Wout Ruigrok, Rik Smits, Paul van den Aardweg en Lisette Marije Eisenga – vertrokken vanuit Lisse richting Warmond op een ponton van Bakker Waterwerken. De bollen ontmoetten elkaar ter hoogte van Park Groot Leerust in Warmond om symbolisch het verbinden van de Bollenstreek en de omgeving te vieren.

Onderlinge verbinding 
Hier werd de eerste Warmondse bol welkom geheten door een groep ondernemers en werd het initiatief toegelicht. De verbinding tussen de verschillende dorpen en steden in het gebied is een van de belangrijke speerpunten van het ‘Giant Tulip Bulbs’ project. “Warmond heeft water, bollen hebben water nodig en daarom zijn we hier om onze verbintenis te bevestigen,” aldus Luc Schouten, een van de Gildemeesters. 

Jan Steen-bol in Warmond
De Warmondse bol heeft als thema ‘Jan Steen’ en wordt 18 september officieel gedoopt en geplaatst op een mooie plek in Warmond. Albert Heijn Warmond heeft deze bol geadopteerd.