fbpx

Vaar met FERRY tussen Kagerzoom en Koudenhoorn

jul 21, 2021 | Nieuws

Vanaf vrijdag 23 juli kunnen voetgangers en fietsers met de elektrische veerpont FERRY van Kagerzoom naar Koudenhoorn en andersom. Daarmee heeft Warmond meteen een duurzame primeur, want FERRY is de eerste operationele automatisch varende elektrische veerpont in Nederland. Voorlopig vaart FERRY op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur – tijdens een proefperiode tot 1 oktober. 

FERRY maakt gebruik van tijdelijke steigers om aan- en af te meren. Opstapplaatsen zijn op Koudenhoorn bij scouting Tjarda en op Kagerzoom halverwege de golfbaan aan de Groote Sloot. Bezoekers kunnen tijdens de proefperiode gratis mee. De overtocht duurt ongeveer 10 minuten. De volgende afvaart wordt bij de steiger aangegeven.

FERRY heeft voorrang
Ondanks dat de pont autonoom vaart, is er altijd een goed getrainde schipper aan boord. Mocht het nodig zijn, kan de schipper de besturing handmatig overnemen. Ook reizigers kunnen bij een calamiteit een noodknop of intercom gebruiken en er is ‘online’ toezicht op afstand. De pont heeft voorrang op alle andere vaartuigen op de Groote Sloot.

Spreiding van drukte op Koudenhoorn
De pont zorgt voor een extra toegangsmogelijkheid naar het populaire recreatie-eiland Koudenhoorn. Dat is nu alleen nog toegankelijk via de wandel- en fietsbrug bij de Gemeentehaven. Bezoekers met de auto kunnen nu ook bij de ijsbaan van WIJC in de Veerpolder parkeren en daarvandaan met FERRY naar het eiland.

Nieuwe duurzame technologie
Ferry vaart op energie uit eigen zonnepanelen. Ook bevordert Ferry de veiligheid op het water door de bediener te ondersteunen met zelfvarende technologie. Tijdens de proefperiode van de pont worden allerlei zaken getest en onderzocht. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Ferry is ontwikkeld door The Future Mobility Network, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation. The Future Mobility Network werkt samen met de smartlabs van de TU Delft.

Meer informatie in de flyer of de website van Future Mobility Network.

Eerste vaart
Op donderdag 22 juli geven Joop Veenis van The Future Mobility Network en wethouder Heleen Hooij het startsein voor de eerste oversteek. Vanwege de corona-maatregelen is dit een besloten bijeenkomst.