fbpx

Een drijvend openluchtmuseum!

Sail Warmond 2018

Vanaf dinsdag 24 juli meren 80 historische erfgoedschepen af in Warmond. Deze grootse vloot varend erfgoed transformeert Warmond tot een drijvend openluchtmuseum. Alle schepen met een Warmonds vlaggetje zijn open om te bewonderen. Op woensdag varen de schepen een beurtveer op de kagerplassen en op donderdag zal er een grote parade zijn. Als bezoeker kun je niet alleen deze vaartuigen bewonderen maar kun je ook een erfgoedroute varen en een bezoek brengen aan het sluisje Zwanburgerpolder of alles te weten komen over het nautische verleden van Warmond. Op vrijdag 27 juli vertrekt de historische vloot van Warmond naar Leiden. Op 27, 28 en 29 juli vindt Sail Leiden 2018 plaats.

Programma

Dinsdag 24 juli – Eerste erfgoedschepen meren af in Warmond

Vanaf maandag 23 juli 2018 varen de eerste schepen Warmond binnen. De deelnemende schepen meren af aan Het Joppe, tegenover Het Paviljoen op het recreatie eiland Koudenhoorn. De gehele haven is gereserveerd voor deze erfgoedschepen. Op dinsdag 24 juli verwachten we dat er zo’n 40 schepen afgemeerd liggen. In de dagen hierop volgend loopt het aantal op tot 80.

Woensdag 25 juli – Beurtveerwedstrijd

Op woensdag 25 juli organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een Beurtveerwedstrijd. De beurtveer is een zeilwedstrijd over de Kagerplassen waarbij de schepen verschillende havens aan moeten doen. Het schip dat bij de meeste havens afmeert is de winnaar. De beurtveer is voor zeilschepen tot circa 15 meter. Om 12.00 uur vindt de start plaats; de finish is tussen 16.00 – 17.00 uur. Alle deelnemers hebben de beschikking over een track-and-trace systeem waardoor het publiek de verrichtingen van de schepen kan volgen op een tv-scherm.

Woensdag 25 juli – Presentatie historische Scheepswerven

Historisch Genootschap Warmelda organiseert een presentatie over het nautisch verleden van Warmond en met name de historische scheepswerven. De presentatie vindt plaats op de Terra Nova, de parel van de Rijn. Het is een voormalig vrachtschip dat is gebouwd bij de gebroeders Boot in Leiden. Het schip is 50 bij 6,60 meter en is in 1929 gebouwd. Warmelda neemt u deze avond mee in het nautisch verleden van Warmond. De presentatie start om 20.00 uur. De Terra Nova ligt afgemeerd aan de haven op recreatie eiland Koudenhoorn tegenover Het Paviljoen. Na afloop is er, tegen contante betaling, gelegenheid om wat te drinken en na te praten.

Donderdag 26 juli – Scheepsparade

Donderdag 26 juli is de Scheepsparade. Alle 80 schepen zullen tussen 15.00 -17.00 uur in kolonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Op de Gemeentehaven zal een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren. De Scheepsparade wordt afgenomen door een admiraal. De Witte Walvis, een Lemsteraak, is het admiraalschip en ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De Commissaris van de Koning Jaap Smit is aanwezig op de Witte Walvis. De deelnemende schepen zullen de admiraal groeten.

Woensdag en donderdag – Erfgoed route

Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart vanaf de steiger tegenover het Paviljoen (waar de Heere Schouten ook ligt), met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. Een Kagenaar is voor deze wateren een authentieke werkboot en bedoeld om ondiepe sloten en vaarten te bevaren. Met de Kagenaar gaat u door het sluisje de Zwanburgerpolder in. Naast het sluisje ligt de Zwanburgermolen. Deze molen dateert uit 1805, is van het type grondzeiler en zorgt voor het bemalen van de polder. De afvaart is op woensdag 25 juli en donderdag 26 juli om 10.00 en 12.00 uur. Er is ook een afvaart op woensdag om 14.00 uur. Deelname is gratis. De erfgoed route is mede mogelijk gemaakt door het Jacoba van Beijerenfonds.

Rondleidingen door Warmond

De VVV organiseert op dinsdag 24 juli, woensdag 25 juli en donderdag 26 juli rondleidingen door Warmond onder leiding van een gids. Er is een rondleiding om 10.00 en om 14.00 uur (op donderdag om 14.00 is geen rondleiding ivm de Scheepsparade). De duur van de wandeling is circa 1,5 uur met een groep van maximaal 15 personen. De wandeling is rond alle mooie pareltjes die Warmond heeft.

Waterpunten

Bij de VVV op de Gemeentehaven is een waterpunt waar een flesje te vullen is. Ook op Koudenhoorn en in Park Groot Leerust zijn waterpunten.

Parkeren

Parkeren kan bij de Gemeentehaven, achter het Trefpunt, de Margrietstraat en bij Park Groot Leerust.

 

Vrijdag 27 juli vertrekken de schepen naar Leiden.

 

zat 28 juli: Sail Leiden manifestatie

 • Nautische markt
 • Themafestival Ankerpark
 • Oude ambachten en workshops
 • Diverse sport- en culturele activiteiten
 • Avondprogramma

zon 29 juli: Sail Leiden manifestatie

 • Buurtontbijt
 • Themafestival Ankerpark
 • Oude ambachten en workshops
 • Diverse sport- en culturele activiteiten
 • Verhalen en muziek ( o.a. een jammsessie)
 • Open schip en rondleidingen

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Teylingen – financiële ondersteuning

Tom Bakker Waterwerken – opbouw pontons

Leidsche reddingsbrigade – ondersteuning bij de scheepsparade

Jacoba van Beierenfonds – financiële sponsor Erfgoed route

Verschoor – leveren generator

KWV De Kaag – leveren hulpvaartuigen

Stichting Zeilvaart Warmond – organisator Beurtveer en Scheepsparade

Schippertjesdagen – organisatie afmeren

Historisch Erfgoed de Kaag – Warmond Erfgoed route

VVV Warmond – informatievoorziening en gidswandelingen

Stichting Promotie Warmond – coördinatie en promotie

Rederij van de Hulst – financiële sponsoring

Albert Heijn – financiele sponsoring

Olympia Charters – financiele sponsoring

Next Drive – financiele sponsoring