Route van de maand: Fiets- en wandelroute Herman Boerhaave

sep 6, 2020 | Nieuws

Herman Boerhaave : fietsen en wandelen door het leven van een genie

Van de wieg tot het graf: langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave

Hoewel ook Edwin van der Sar in Voorhout geboren is, is de beroemdste inwoner aller tijden waarschijnlijk toch Herman Boerhaave, die op 31 december 1668 in Voorhout het levenslicht zag.

Wereldberoemd wetenschapper
Herman Boerhaave was een 18de-eeuwse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was de befaamde hoogleraar die drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus van de Universiteit van Leiden was en ook nog perfect was van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was één van de bekendste mannen van
Europa wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Dat hij van grote betekenis voor de wetenschap is geweest lijkt voor zich te spreken.

Zijn leven lang tussen Voorhout en Leiden
Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri – Eenvoud is het kenmerk van het ware. Herman Boerhaave heeft zijn hele leven in of vlakbij Leiden gewoond. Hij bewoog zich voornamelijk tussen Voorhout en Leiden en deed dat niet alleen te voet of te paard, maar ook varend over de Haarlemmertrekvaart. Zijn langste reis ondernam hij naar Harderwijk, waar hij doctor in de geneeskunde werd. Er was ook geen reden om veel te reizen, studenten en patiënten kwamen van heinde en ver naar hem toe.

Fiets- en wandelroute
Deze fiets- en wandelroute gaat langs plaatsen die belangrijk waren in het leven van Herman Boerhaave. Van zijn geboortehuis in Voorhout (waar in de grootste woonkamer nog de bedstee bevindt waarin Herman Boerhaave op 31 december 1668 moet zijn geboren nog altijd aanwezig is) tot zijn grafmonument in de Pieterskerk in Leiden.

Liriodendron Tulipifera
Op verschillende plaatsen in deze route tref je de historische Tulpenboom: niet te verwarren met de magnolia die in de volksmond ook wel de tulpenboom wordt genoemd. Je vind een tulpenboom op het Landgoed Oud Poelgeest, bij de ingang van de Hortus Botanicus in Leiden en in het Overbosch en de Boerhaavetuin in Voorhout.

Locaties van de wieg tot het graf
De route voert langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave, onder meer:
● Kasteel Oud Poelgeest, hier woonde en werkte Herman Boerhaave, Poelgeesterweg 1, 2341 NM Oegstgeest, tel. 071 5174224, nu hotel-restaurant.
● Voorhout: Boerhaavehuis en Boerhaavetuin. De tuin is gratis te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur en op zondags van 12 tot 16 uur,
● Rijksmuseum Boerhaave: zeer interessant museum, gevestigd in het voormalig Caeciliagasthuis waar Herman Boerhaave zijn klinische lessen aan het bed van patiënten gaf.
● Hortus Botanicus Leiden: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden,
071 5275144,

En de praktische informatie
De fiets- en wandelroute Herman Boerhaave is verkrijgbaar bij
het VVV-kantoor, Gemeentehaven 3 in Warmond

Lengte fietsroute: 26,1 km /
Lengte wandelroute: 1,4 km

Prijs: € 3,25