fbpx

Lekker de natuur in!

sep 30, 2021 | Actueel, Nieuws

Misschien is de herfst wel het mooiste seizoen om de natuur in te trekken. Geniet van de alle kleuren en geuren, maak een lekkere boswandeling of een fietstocht door de polders. Warmond biedt volop mogelijkheden!

Paddenstoelen kijken in het Bos van Krantz

Het Bos van Krantz, rondom Huys te Warmont, is wijd en zijd bekend om de vele tientallen soorten paddenstoelen die daar groeien.

Je vindt er de mooiste kleuren en texturen, en ook zeldzame exemplaren. Op zoek naar de vliegenzwam? De iconische rood-met-witte-stippenpaddenstoel staat vooral aan de randen richting het water. Maar kijk vooral verder, er zijn zoveel soorten die nog veel mooier zijn!

Ben je met kinderen, ga dan vooral ook even op zoek naar het kabouterbos.

Herenweg 139, 2361 EV Warmond
Openbaar vervoer: Arriva bus 50, bushalte Overbos. Honden zijn aangelijnd welkom, het gebied heeft half verharde paden. Gratis parkeren.

Ga mee op excursie

Meer ontdekken over soorten, vormen, eigenschappen en de leefwijze van paddenstoelen? Organisaties als IVN en Zuid-Hollands Landschap organiseren in het najaar meestal excursies in het Bos van Krantz. We nemen die zoveel mogelijk op in onze agenda.

Wil je zelf op pad, dan kun je ook kiezen voor de Rondwandeling door historisch Warmond: je wandelt door het bos, door het dorp en over het eiland Koudenhoorn. Deze wandeling staat in de Bosroute Top 5 van het Zuid-Hollands Landschap!

Koudenhoorn: wandel en geniet in het stiltegebied

De zuidoostkant van het recreatie-eiland Koudenhoorn is een ‘stiltegebied’: een vrij toegankelijk watervogelreservaat waar je veel verschillende soorten broedvogels en overwinteraars kunt spotten. 

Eten en drinken kan hier ook, met een weergaloos uitzicht over de plassen. Aan het Koudenhoorn-familiestrandje kun je bij Coazy genieten van koffie, een biertje of diner. Hier is ook het Natuur Ontdekking Centrum gevestigd.

Je komt op Koudenhoorn via de brug aan de Gemeentehaven, waar je de auto gratis parkeert. 

Polders Poelgeest: zijn de wintergasten al gearriveerd?

Maak een verrassende wandeling door Polders Poelgeest, het natuurgebied in de voormalige Klaas-Hennepoelpolder en Veerpolder. De onverharde paden in dit vogelgebied voeren vlak langs plassen waar je jaarrond bijzondere vogels kunt spotten. Neem je verrekijker mee en kijk of de wintergasten al gearriveerd zijn!

Dit ommetje is niet geschikt voor rolstoelen. Trek stevige schoenen aan, het pad kan drassig zijn en er ligt schapen- en ganzenpoep. Behalve drie zitbanken en een picknicktafel  zijn er geen andere faciliteiten.

Het gebied is niet toegankelijk voor honden. Parkeren kan bij Martinus Houttuynhof, 2341 PP Oegstgeest.

Levend Erfgoedroute: langs historische koeienrassen

Ook het weideseizoen loopt ten einde. Meestal gaan de koeien ergens medio oktober weer de stal in. Dus geniet nog een paar weken van de koeien in de weilanden.

Deze fiets-/wandelroute zet de spotlights op Blaarkoppen en Lakenvelders. Er zijn nog maar een paar duizend raszuivere dieren van deze eeuwenoude Hollandse koeienrassen. Verschillende Warmondse boeren kiezen bewust voor deze bedreigde historische rassen en zetten zich in om te zorgen dat ze in de weilanden te zien blijven. Warmond is trots op dit levend erfgoed!  

De route voert je door het dorp en naar ‘het Lage Land’, de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Oók Warmond, maar binnen de gemeentegrenzen alleen bereikbaar over het water.​

De route (15 km) start bij VVV Warmond aan de Gemeentehaven. In de route is het veerpontje over de Zijl opgenomen. Na 1 oktober is de Zijlpont uit de vaart. De route voert dan via de Zijlbrug en is daarmee ongeveer 4 km langer. Alle informatie vind je in de uitgebreide brochure met routebeschrijving.