fbpx

Jan Steen-tulpenbol onthuld in Meerrustlaan

sep 18, 2020 | Nieuws

Een manshoge tulpenbol, beschilderd door de Warmondse kunstenares Nicoline Heemskerk, is op vrijdag 18 september geplaatst op de hoek van de Herenweg en de Meerrustlaan. De CEO van Albert Heijn, Marit van Egmond onthulde én doopte dit enorme kunstwerk.

De Warmondse tulpenbol is de eerste bol die daadwerkelijk geplaatst is in de Bollenstreek. De bol is onderdeel van het kunstproject ‘Giant Tulip Bulbs’, een initiatief van Stichting Gildemeesters Bollenstreek, die 80 van deze bollen laat beschilderen en plaatsen in de regio van Leiden tot aan Haarlem.

Jan Steen-dorp

Nicoline Heemskerk maakte op de bol haar versie van het schilderij ‘In weelde siet toe’ van Jan Steen, een van zijn kenmerkende huishoudelijke taferelen. In deze versie van dit meesterwerk zitten verwijzingen naar Warmond verwerkt en grappige producten die een knipoog geven aan Albert Heijn Warmond, sponsor van deze bol. De supermarkt levert hiermee een bijdrage aan het op de kaart zetten van Warmond als Jan Steen-dorp. De bekende schilder uit de Gouden Eeuw woonde en werkte een aantal jaar in Warmond.

Met een bijdrage van Jan Steen

Tijdens de onthulling was Jan Steen zelf ook van de partij. Hij gaf aan erg vereerd te zijn dat Warmond nog zo aan hem denkt en dat hij nog voortleeft in dit mooie dorp.

Bier

Marit van Egmond doopte de bol met een toepasselijk Jan Steen biertje, dat sinds kort door de Julianabrouwerij is toegevoegd aan het assortiment en verkrijgbaar is in Warmond. Van Egmond gaf aan niet heel vaak ‘lintjes te knippen’ maar voor Warmond een uitzondering te maken. Ze is zelf opgegroeid in Etten-Leur, waar Vincent van Gogh een belangrijke rol gespeeld heeft. Zodoende was ze meteen gecharmeerd van het verhaal over Jan Steen dorp Warmond.

Wandeling, speurtocht en fietsroute

Warmond aan de Kaag is erg blij met de adoptie van de bol door Albert Heijn Warmond. Voorzitter Arjan Heijl: “Dit is weer een stap verder in de versterking van de Jan Steen beleving. We hebben deze bol dan ook toegevoegd in de wandeling én in de speurtocht die via de IZI travel-app te zien is. Ook wordt de bol straks een onderdeel van een mooie fietsroute door de Bollenstreek.”