Busreis naar start van de strontrace 2019

okt 12, 2019 | Nieuws

 

‘De Strontweek in Friesland staat op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland.’

De Strontweek bestaat uit vier evenementen die allemaal iets met wind en water te maken hebben. Zo is er een Strontrace (een route die via het IJsselmeer en Amsterdam naar Warmond loopt), de Beurtveer (zeilrace), de Visserijdagen en het muziekfestival Liereliet. Bij de Strontrace mogen schippers alleen gebruikmaken van een kaart en kompas. De winnaars ontvangen de Zilveren Brijlepel.

Het evenement werd in 1974 voor het eerst gehouden, geïnspireerd door het transport van Fries mest naar de bollenstreek. Tegenwoordig wordt kunstmest afgeleverd, in ruil voor bloembollen die naar Workum moet worden vervoerd. Gebruik van motoren is verboden bij de race: als er geen wind is moet het schip met menskracht vooruit worden gebracht, door bomen of jagen.

Wilt u de start van de Strontrace meemaken, ga dan mee met de busreis van De Stichting Zeilvaart Warmond.

Busreis naar start van de strontrace
Maak de start van de strontrace mee op maandag 21 oktober. Op de heenweg in een bezoek bij het Wadden Center. Dan rijdt de bus door naar de havenkom van Workum, waar om 12:00 uur een kleine 30 vissersschepen naar het IJsselmeer vertrekken voor hun visserij wedstrijd. Om 13:00 uur vertrekken de Strontschepen richting Warmond. U kunt ze helpen It Soal uit te trekken en dan meteen een kijkje te nemen bij het vuurtorenhuis van Reid de Jong, de initiatiefnemer van de Strontrace.
Na nog een bezoek aan Workum vertrekt om 17:00 uur de bus terug naar Warmond. Bij terugkomst in Warmond kunt u nog aanschuiven voor een overheerlijke erwtensoepmaaltijd in Het Wapen van Warmond (niet bij de prijs van de busreis inbegrepen).
Vertrek om 08:00 uur, terug in Warmond ongeveer 19:00 uur
Vertrekpunt Meerrustlaan
Kosten: €25,- voor donateurs van de Stichting Zeilvaart Warmond en €27,50 voor niet-donateurs, inclusief bezoek aan het Wadden Center met een kop koffie. Opgeven door middel van een mailtje naar info@zeilvaartwarmond.nl

Up to date zijn en live volgen
De strontrace volgen via je telefoon is dit jaar ook mogelijk. De Stichting Zeilvaart Warmond heeft sinds 2019 een Track & Trace app beschikbaar voor op je telefoon.

Met deze app kun je de laatste edities van de Westlander Zeildagen, de Gouden Gaffel wedstrijden, de Turfrace, de Strontrace, het Beurtveer en de Slag in de Rondte terugspelen. En… in 2019 (en daarna) alle edities van deze wedstrijden live volgen!
Met de aanschaf van deze app (voor maar €2,99) steun jij het onderhoud en de verdere ontwikkeling van het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart.

Zie voor meer informatie:

https://www.zeilvaartwarmond.nl

en

https://www.zeilvaartwarmond.nl/index.php/nl/nieuws