Binnenstebuiten

7 sep, 2019 | Nieuws

‘Pareltje aan de Kaag’

 

In de aflevering van Binnenstebuiten van de NPO van dinsdag 27 augustus was er aandacht voor een bijzonder vakantiehuis uit 1929 in Warmond.

 

Het betreft De Zonnehoek. Een prachtige vakantiewoning waar sinds de bouw weinig aan is veranderd.

 

In 1929 kopen Jan Hendrik van Dalen en zijn vrouw Geertruida van Dalen-Tuyt een stuk land in de Hofpolder, vlakbij Leiden. Het echtpaar geeft een lokale architect de opdracht om een zomer- en weekendhuis voor het gezin te ontwerpen. In die periode was het fenomeen ‘vakantiehuis’ nog vrij bijzonder. Het huis krijgt de naam ‘De Zonnehoek’ en is nog steeds alleen per boot bereikbaar. Bijna honderd jaar later zijn het huis en het interieur vrijwel ongeschonden gebleven. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo laat in deze aflevering van Binnenstebuiten van de NPO de pareltjes van dit vakantiehuis zien.

 

Pareltje aan de Kaag
Dát is dit Warmondse weekend- en vakantiehuis zeker! Bij deze unieke en historische plek is het water overal. Het uiteindelijke ontwerp bestond uit een witgestuukt huis met een hoog opgaand zadeldak en twee dwars geplaatste steekkappen. De ramen werden voorzien van luiken met een rood-wit zandlopermotief en het dak gedekt met rode pannen. Dit laatste is ook een van de vele kenmerkende jaren dertig details die je overal terug vindt. Zoals gezegd is er sinds de bouw weinig veranderd. Dat maakt het extra uniek.

Het huis is in 2016 verworven door Vereniging Hendrick de Keyser en gerestaureerd in 2018. Meer informatie over Vereniging Hendrick de Keyser vindt u op: https://www.hendrickdekeyser.nl/

De gehele aflevering is terug te vinden via:

https://www.npostart.nl/binnenstebuiten/27-08-2019/KN_1708389

Fragmenten over De Zonnehoek uit deze aflevering vindt u hieronder:

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/vakantiehuis-zonnehoek-warmond