fbpx

Zeilen, jagen, bomen en roeien van Warmond naar Vinkeveen

De Turfrace

Het doel van de race, die het hele weekend duurt, is om een symbolische lading turf uit Vinkeveen op te halen en naar Warmond te brengen, zodat de Warmonders er tijdens de koude wintermaanden toch warmpjes bij kunnen zitten. Het 85 kilometer lange traject dient op authentieke wijze te worden afgelegd, dus door middel van zeilen, jagen, bomen en roeien.

De Turfrace is, met name bij weinig wind, een zware wedstrijd die het uiterste vraagt van zeemanschap, kracht en teamgeest.

De start van de Turfrace is op een vrijdagochtend, eind september, in alle vroegte. Een prachtig schouwspel van schippers en boten terwijl de dag aanbreekt.
De Turfrace wordt georganiseerd door de  Stichting Zeilvaart. De drijvende kracht achter wedstrijden en evenementen met historische zeilende bedrijfsvaartuigen. Deze schepen werden vroeger gebruikt voor het vervoer van o.a. bollen, zand, groenten en bloemen door de ondiepe sloten van het Westland en de Bollenstreek.

De Westlanders, Kagenaars, Tjalken en Aken zijn vaak meer dan negentig jaar oud en kunnen onderling nog altijd een spannende wedstrijd zeilen.

Programma 2020 AFGELAST

Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 AFGELAST

Start Warmond: vrijdag om 07:30 uur vanaf Park Groot Leerust

Aankomst Vinkeveen: tussen ong. 15:00 uur en 18:00 uur, Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) aan de Baambrugse Zuwe (Zandeiland 4, toegang eiland tegenover No.194)

Start Vinkeveen: zaterdag 10:30 uur vanaf WVA

Finish en prijsuitreiking Warmond: zondagmiddag 12:00 – 15:00 uur in Park Groot Leerust.

routekaart Turfrace

autoroute langs de Turfrace

fietsroute langs de Turfrace

Naast de Turfrace organisert de Stichting Zeilvaart jaarlijks de Westlander Zeildagen, de Gouden Gaffel wedstrijden, en het keerpunt van de Strontrace. Al deze evenementen zijn gratis te bezoeken.

www.zeilvaartwarmond.nl