Bollenstreek Betogen | Kees den Elzen over de crash van Eric Ditmarsch in Bibliotheek Sassenheim

Locatie
Bibliotheek Sassenheim
Kerklaan 42
2171 GC sassenheim
Dagen
  • zaterdag 24 oktober 2020 van 15:15 tot 16:30 uur
Bollenstreek Betogen | Kees den Elzen over de crash van Eric Ditmarsch in Bibliotheek Sassenheim

De Bollenstreek Betogen worden dit jaar aan het thema van de Maand van de Geschiedenis gehangen: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag'. Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout (HKV) geeft een lezing binnen dit onderwerp en zal het verhaal vertellen over de mobilisatie, inval en bezetting. Speciale aandacht zal er zijn voor het leven van Eric Ditmarsch.

Elk jaar herdenken we in Nederland op 4 mei alle slachtoffers van oorlogsgeweld, burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna tijdens vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Vervolgens vierden we dit jaar op 5 mei het feit dat ons land 75 jaar geleden bevrijd is. Maar op 10 mei daaropvolgend was het ook 80 jaar geleden dat Duitsland in de zeer vroege ochtend ons land binnenviel. Dit was het begin van een bezetting die vijf jaar zou duren.

Na de inval op Pearl Harbour werden de V.S. bij de oorlog betrokken. Met een gecoördineerde inspanning van de geallieerden werden uiteindelijk zowel Duitsland als Japan op de knieën gedwongen. Velen, militairen en burgers, verloren in die strijd het leven.

Kees den Elzen zal het verhaal over de mobilisatie, inval en bezetting vertellen. Speciale aandacht is er voor het leven van Eric Ditmarsch. Deze jongeman werd in Indië geboren. Na de Japanse inval week hij uit naar het Verenigd Koninkrijk en werd piloot in Squadron 322, van de Royal Air Force ‘the Dutch Squadron’. Kort voor de bevrijding verloor Eric zijn leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout. 

Kosten: €5,00 leden | €6,50 niet-leden

Zie voor meer informatie en aanmelden: https://www.bibliotheekbollenstreek.nl/actueel/Agenda/2020/BollenstreekBetogenKeesdenElzen.html